wtorek, 29 lipca 2014


Z przyjemnością chciałabym pochwalić się kolejną współpracą, jaką udało mi się nawiązać. Mowa o wspaniałym sklepie internetowym SKWORCU, który bardzo szczodrze obdarował mnie swoimi wspaniałymi produktami. Przyznam szczerze, produktów było tyle, że nie wiedziałam od czego zacząć! Na szczęście trafiła się okazja na upieczenie pysznego sernika! To znacznie ułatwiło mi podjęcie decyzji dotyczącej ingrediencji - sernik daktylowy z korzenną nutą - Czemu nie?
Sernik jest pyszny, wilgotny, aromatyczny, z delikatnie wyczuwalnymi przyprawami.
Dobra wiadomość dla stroniących od cukru- można z niego całkowicie zrezygnować, bo daktyle same w sobie są słodkie.
Gorąco polecam! Z pewnością upiekę go jeszcze nie raz! 

Składniki:
spód:
   250 g ciastek kakaowych,


    105 g masła,
    1/3 szklanki wiórków kokosowych,
sernik:
       720 g sera na serniki,
      200 g daktyli firmy SKWORCU (bez pestek),
      120 g cukru brązowego,



         1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
        5 jajek,




        łyżeczka przyprawy do pierników



polewa:
      3/4 szklanki brązowego cukru
    150 g masła
     2 łyżki kakao
          3/4 szklanki śmietanki 30%
*wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową.


Wykonanie:
spód:

Miękkie masło pokroić na małe kawałeczki, umieścić w misie blendera wraz z ciastkami, masłem i wiórkami kokosowymi, zmiksować.

Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, opruszyć bułką tartą.
Gdy masa będzie jednolita wgnieść ją w spód formy.

sernik:

Daktyle pokroić, umieścić w rondelku z wrzącą wodą, dodać przyprawę do pierników, zagotować. Gdy daktyle wchłoną trochę wody ściągnąć z ognia, ostudzić i odcedzić. Zmiksować na gładką masę, dodać ser, jajka, cukier i mąkę. Krótko wymieszać - do połączenia składników (jeśli czujemy niedosyt przypraw można spokojnie dosypać jeszcze pół łyżeczki).

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę. By po upeczeniu sernik drastycznie nie opadł studzić w delikatnie uchylonym piekarniku.

polewa:

W rondelku roztopić masło, dodać kakao. Gdy wszystkie grudki znikną wsypać cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Na koniec dodać śmietankę, gotować ok. 15 minut na małym gazie ( można krócej jeśli woli się polewy bardziej płynne). Bardzo często mieszać.
Gdy masa będzie delikatnie zastygać na ściankach rondelka można przyozdobić nią sernik. Opcjonalnie na wierzch można wysypać dodatkową porcję pokrojonych daktyli.

Sernik przechowywać w lodówce.

Smacznego!