czwartek, 3 lipca 2014



Risotto, które było kompletną improwizacją. Idealne jako szybki obiad o niebanalnym i niecodziennym smaku. Delikatnie pomidorowe, o aromacie cebulki. Warzywa oraz mięso zestawione z mango tworzą bardzo ciekawe połączenie smakowe. Gorąco polecam!


Składniki:
           dowolny ryż
            ząbek czosnku
           2 łyżeczki przecieru pomidorowego
             sos sojowy  
            olej kokosowy
      1 kiełbasa ( u mnie czosnkowa)
           1 mała puszka fasolki czerwonej
            1 mała puszka kukuydzy, 



        1/2 mango,            1 cebula,
          świeża bazylia,
        1/3 czerwonej papryki,   
              pieprz,



















          słodka papryka w proszku,



Wykonanie:

Ryż ugotować, odcedzić. Cebulkę pokroić i podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju kokosowego. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojoną kiełbasę. 
Gdy składniki delikatnie się podsmażą dołączyć kukurydzę, następnie na patelnię wsypać ryż i fasolkę.
Doprawić wszystko koncentratem, przyprawami, papryką, sosem sojowym oraz pieprzem.
Pod koniec do risotta dodać pokrojone w drobną kostkę mango.
Podawać udekorowane świeżą bazylią.

Smacznego!