Risotto, które było kompletną improwizacją. Idealne jako szybki obiad o niebanalnym i niecodziennym smaku. Delikatnie pomidorowe, o aromacie cebulki. Warzywa oraz mięso zestawione z mango tworzą bardzo ciekawe połączenie smakowe. Gorąco polecam!
Składniki:
dowolny ryż
ząbek czosnku
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
sos sojowy
olej kokosowy
1 kiełbasa ( u mnie czosnkowa)
1 mała puszka fasolki czerwonej
1 mała puszka kukuydzy,
1/2 mango, 1 cebula,
świeża bazylia,
1/3 czerwonej papryki,
pieprz,
słodka papryka w proszku,
Ryż ugotować, odcedzić. Cebulkę pokroić i podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju kokosowego. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojoną kiełbasę.
Gdy składniki delikatnie się podsmażą dołączyć kukurydzę, następnie na patelnię wsypać ryż i fasolkę.
Doprawić wszystko koncentratem, przyprawami, papryką, sosem sojowym oraz pieprzem.
Pod koniec do risotta dodać pokrojone w drobną kostkę mango.
Podawać udekorowane świeżą bazylią.
Smacznego!