Składniki:
udek z kurczaka,
olej kokosowy,
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
2 duże ząbki czosnku,
pieprz,
sos sojowy,
szczypta imbiru,
chili,
papryka słodka w proszku,
papryka ostra w proszku,
3 łyżki soku z cytryny,
4-5 łyżek miodu,
1 szalotka
2 łyżki sosu słodkiego chili,
świeży rozmaryn,
świeża bazylia,
1/3 papryki czerownej,
1 papryczka chili
Wykonanie:
Udka umyć, osuszyć.
marynata:
Miód wymieszać z koncentratem i sosem chili, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chili, pieprz, imbir, sok z cytryny, obie suche papryki. Doprawić do smaku sosem sojowym (można zastąpić go solą).
Udka zamarynować, odstawić do lodówki na minimum 1-2 godziny.
Po tym czasie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyozdobić świeżymi ziołami, pokrojoną papryką oraz chili. Skropić olejem kokosowym.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 210-220 stopni.
Smacznego!