wtorek, 10 czerwca 2014


Oto przepis dla zwolenników nietypowych smaków. Połączenie słodyczy miodu oraz pikanterii chili nadaje całości niepowtarzalnego charakteru. Delikanie wyczuwalny aromat świeżych ziół podkreśla smak kurczaka. Jeśli lubicie ostre przyprawy to te udka z pewnością przypadłyby Wam do gustu.

Składniki:

udek z kurczaka,
olej kokosowy,
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
2 duże ząbki czosnku,
pieprz,
sos sojowy,
szczypta imbiru,
chili,
papryka słodka w proszku,
papryka ostra w proszku,
3 łyżki soku z cytryny,
4-5 łyżek miodu,
1 szalotka
2 łyżki sosu słodkiego chili,
świeży rozmaryn, 
świeża bazylia,
1/3 papryki czerownej,
1 papryczka chili

Wykonanie:

Udka umyć, osuszyć. 

marynata:

Miód wymieszać z koncentratem i sosem chili, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chili, pieprz, imbir, sok z cytryny, obie suche papryki. Doprawić do smaku sosem sojowym (można zastąpić go solą). 

Udka zamarynować, odstawić do lodówki na minimum 1-2 godziny. 
Po tym czasie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyozdobić świeżymi ziołami, pokrojoną papryką oraz chili. Skropić olejem kokosowym.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 210-220 stopni.

Smacznego!











Pudliszki - Pomidorowe inspiracje