poniedziałek, 7 kwietnia 2014



Kolorowe ciasteczka wielkanocne. Przywodzą na myśl różnobarwne pisanki. Z pewnością spodobają się dzieciom (nawet tym ,,dużym i dorosłym").
Pyszne, kruche i oryginalne! Idealne jako słodycz do świątecznego koszyczka ( o ile nie znikną przed poświęceniem ;-)). Polecam!

Składniki: (na ok. 2,5 blachy ciastek)

120 g masła,
110 g cukru,
2 jajka,
270 g mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
łyżka ekstraktu z wanilii,
ok. 160 g czekoladowych dropsów typu ,,Smarties"

Wykonanie:

Masło utrzeć wraz z cukrem, dodać jajka, proszek, sodę i przesianą mąkę. Wyrobić dość lepkie ciasto. Formować kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka układać w odstępach, delikatnie spłaszczyć. Ozdobić czekoladkami ,,Smarties". Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut (ja po 6 minutach zmniejszałam temperaturę na 160). 

Smacznego!






Wielkanocne Smaki - edycja IV
Smaki dzieciństwa