wtorek, 11 lutego 2014




Najlepsze wytrawne naleśniki jakie zrobiłam! Puszyste, szpinakowe, aromatyczne. Idealnie współgrają z łososiem... Oto moja propozycja na dzisiejszą kolację.



Składniki na naleśniki:

1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g),
ok. 300 ml mleka lub więcej,
2 jajka,
ok 120 g mąki pszennej,
ok. 2,5 łyżki oleju z orzechów włoskich,
sól, pieprz, bazylia

Składniki na farsz:

Serek kanapkowy z chrzanem,
Łosoś wędzony

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić, lekko poddusić wraz z łyżeczką oleju z orzechów włoskich, posolić, popieprzyć, odsączyć. Gdy szpinak nieco ostygnie dodać mleko, mąkę, jajka, olej i przyprawy, dosolić i dopieprzyć. Odstawić na 15 min. Smażyć na minimalnej ilości masła ( ja smaruję nim patelnię tylko przed pierwszym naleśnikiem).
Każdy naleśnik posmarować serkiem, położyć płaty łosia, zawinąć. 

Smacznego!